Fixări chimice
Fixările chimice au o popularitate ridicată în rândul constructorilor datorită eficienței incontestabile dar și a plajei largi de aplicabilitate, cum ar fi fixări în beton fisurat, cărămidă plină sau goală, piatră naturală, beton armat sau BCA.
Principiul de funcționare a unei fixări chimice este destul de simplu întrucât implică amestecarea a unei rășini epoxice de tip vinil-ester sau poli-ester cu un solvent (de obicei stiren) iar polimerizarea este inițiată de un agent peroxidic.
Mortarul injectabil bicomponent
Cei de la Fischer vin cu mai multe soluții când este vorba de fixări chimice. Mortarul injectabil bicomponent este varianta cea mai practică varianta de fixare chimică de la Fischer deoarece avem multe produse din care să alegem în funcție de nevoiele fiecăruia. Putem alege astfel un mortar injectabil pentru fixări în beton, BCA sau chiar piatră naturală și inclusiv putem alege produsul în funcție de condițiile meteorologice în care lucrăm.
Mortarul injectabil bicomponent este simplu de folosit dar trebuie să avem în vedere purtarea echipamentului de protecție iar dacă lucrăm în spații închise, să ne asigurăm că încăperea este ventilata corespunzător.
Pentru o fixare corectă folosind adezivii injectabili de la Fischer vom urmării următorii pași:
-găurirea materialului în care vrem să fixăm.
-curățarea cavitații cu ajutorul unei perii cilindrice și a unei pompe de suflare pentru a îndepărta toate reziduurile acumulate prin găurirea materialului
-aplicarea mortarului injectabil în cavitate.
-inserarea tijei filetate.
În funcție de compușii chimici vom avea timpi diferiți de lucru dar și în funcție de temperatura ambientală.
În cazul în care folosim un mortar bicomponent injectabil pentru fixări în cărămidă cu cavități, vom mai avea nevoie și de o sită din plastic pentru a împiedică adezivul să curgă în toate cavitatile astfel optimizăm cantitatea de adeziv folosită.
Fiolă chimică, este cea de a două varianta de fixări chimice disponibile pe piață. Principiul chimic este similar doar că nu mai are în compoziție solvenți periculoși precum stirenul. Spre deosebire de mortarul injectabil nu vom mai avea nevoie de pistol pentru aplicare, fapt care duce la scurtarea timpului de lucru.